Udomiteljstvo kao poziv – je li to za mene?

Na samom početku 17. Tjedna psihologije, psihologinja Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Nives Ivoš održala je predavanje o udomiteljstvu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Uoči samog predavanja izjave za medije dale su Sanja Milković Šipek, predsjednica Društva psihologa VPŽ kao i sama predavačica, Nives Ivoš, članica Društva psihologa naše županije.

Predavanje je započelo definicijom udomiteljstva kao oblika skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji, odnosno život u obiteljskom okruženju. Pojašnjena je razlika između udomiteljstva i posvojenja. Odgovoreno je na pitanje koja je svrha udomiteljstva i zašto je udomiteljstvo važno. Objašnjene su vrste udomiteljstva i karakteristike istih.

Prisutni su informirani o osnovnim uvjetima za obavljenje udomiteljstva i postupku dobivanja dozvole te pravima udomitelja.

Predavačica je zaključila predavanje naglasivši da se teži ka tome da što veći broj korisnika ostaje u svojem okruženju, unutar lokalne zajednice koja im je poznata i pozvala sve zainteresirane osobe za obavljanje udomiteljstva da se za više informacija mogu obratiti direktno Područnom uredu u Virovitici na adresi Vladimira Nazora 2 ili nazvati na broj 033/803-004.


Oni koji imaju iskustvo udomljavanja također su se odvažili dati izjavu za medije i na tome im se zahvaljujemo!