Završio 7. tjedan psihologije

Sedmi  tjedan psihologije u organizaciji Društva psihologa Virovitičko-podravske županije započeo je projekcijom filma “Vidimo se za godinu dana”, u režiji Mirka Stanića, a nastavio s pozvanim predavanjima Ljiljane Vukote, prof. psihologije iz Zagreba, dr. sc.  Dražena Begića, spec. psihijatra i izvanrednog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te 15 raznih  aktivnosti  članova društva.U provedbu programa uključili su se brojni članovi društva, predstavljajući svoj rad  kroz  predavanja, tribine, radionice, radijske emisije u tri grada županije, Virovitici, Slatini  i Pitomači.

U ponedjeljak, 17. veljače u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici prigodnim  riječima  mr.sc Vesna Šerepac, pročelnica za društvene djelatnosti  Virovitičko-podravske županije, otvorila je 7. tjedan psihologije. Predsjednica  Društva psihologa  VPŽ  Jasna Per Kožnjak, prof. podsjetila je na ciljeve Tjedna psihologije, te različite mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i društva u lokalnoj zajednici. Zatim je nazočne uvela u temu  filma ”Vidimo se za godinu dana” u režiji Mirka Stanića. Prikazan je dugometražni dokumentarni film o Pauli Bobanović, scenaristici filma, koja je nakon što je odlučila raditi film o heroinama koje vode udrugu Sve za nju, za pomoć ženama oboljelim od raka dojke, i sama oboljela od te bolesti. Tako je nevoljko postala duhovita, ljutita i dojmljiva protagonistica vlastitog scenarija. Film donosi i priče triju žena čije se liječenje odvija na isti način kao i njezino. Nakon dojmljivog filma, predsjednica Udruge  ”Još jedan dan”  Virovitičko-podravske županije Danijela Štajner,  prenijela je i neka svoja iskustva u borbi s ovom bolešću, te uputila poruku u ime udruge, kako bi žene koje se suoče s dijagnozom znale da nisu same.

Film je bio uvod u pozvano  predavanje prof. Ljiljane Vukote, voditeljice Centra za psihosocijalnu pomoć u udruzi ”Sve za nju” Zagreb, na temu ”Psihosocijalni suport oboljelim ženama”,  koje je održano u utorak  18. veljače u 17 sati u istom prostoru. U iscrpnom predavanju prikazan je  rad  i funkcioniranje udruge, te ulogu psihologa u podršci oboljelim ženama i članovima njihovih obitelji.

U srijedu 19.veljače u 17 sati u radionici pod nazivom „Zajedno u kreativnom zanosu,“  voditeljice Sanje Jergović Lesić, djeca u pratnji članova obitelji,  izrađivala su zanimljive  modne dodatke reciklažom iz  pet ambalaže.

U petak, 21. veljače, predavanje “Psihopatologija u novoj klasifikaciji“ održao je dr sc. Dražen Begić, spec. izv. profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

I ove godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici priređena je i izložba novih naslova  iz područja psihologije te pregled  dosadašnjeg djelovanja  društva psihologa VPŽ. Na prigodnim panoima postavljenja je  izložba učeničkih radova na temu “Moja obitelj,“ koju su pripremile  Marieta Kanižaj i Katarina Pecek Britvić, psihologinje u osnovnim školama Vladimira  Nazora u Virovitici  i Petra Preradovića u Pitomači.

Tiskan je  promotivni materijal, plakat s programom i označivači knjiga (bookmarkeri)  koji su  za vrijeme trajanja tjedna dijeljeni posjetiteljima.

Medijski je popraćeno svako događanje na lokalnim portalima i Virovitičkom listu, a radio postaja Virovitica dala je medijski  prostor u dvjema zasebnim emisijama.

Na kraju  zahvaljujemo ravnateljici  i djelatnicima  Gradske knjižnice i  čitaonice Virovitica,  Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici, komunalnim tvrtkama, firmi  Grafit  Becker,  Virovitičkom listu i Radio Virovitici, Gradskom radiju, portalima, te producentskoj i distribucijskoj kući Spiritus movens  i gospođi Zdenki Gold na besplatnom  prikazivanju filma.

Tjedan psihologije završen je dodjelom zahvalnica članovima društva za aktivno sudjelovanje u ovogodišnjem  7. tjednu psihologije.

Jasna Per Kožnjak, prof. psih.

 Galeriju 7. tjedna psihologije možete pogledati ovdje.