Gostovanje Društva psihologa Istre

U organizaciji Društva psihologa Virovitičko podravske županije i Društva psihologa Istre te Hrvatskog novinarskog društva ogranak Virovitičko podravske županije 14.05.2010. godine u Gradskoj knjižnici u Virovitici, održan je okrugli stol te predstavljen zbornik Psihologija-mediji etika: iskustva i promišljanja za bolju suradnju.

                                                                                    DSC_4252

U ime domaćina predsjednica Jasna Per Kožnjak istaknula je da je suradnja među društvima počela na 16. godišnjoj konferenciji u Poreču kada je Društvo psihologa VPŽ bilo suorganizator konferencije a promocija zbornika povod je za susret dvaju psiholoških društava.

O knjizi su govorile Vesna Rusijan Ljuština i Marlena Plavšić predsjednica istarskog Društva psihologa koja je pozdravila suradnju među Društvima i nadalje istaknula da etika povezuje psihologe i novinare. Etika je naš zajednički nazivnik a rasprava je pokazala da ima novinara kojima je do nje stalo.

Prof. dr. sc. Vladimir Kolesarić, recenzent knjige, smatra da se psiholozi i novinari zalažu za novi dijalog, da se osvještava javnost što etičnije, kako se ne bi činile štete ljudima koji su doživjeli tragedije.

U raspravi su sudjelovali i dr sc Igor Kanižaj predavač na studija Političkih znanosti smjer novinarstvo. Prof. dr sc. Mirjana Krizmanić govorila je o odnosima vlasnika medija i novinara. O istoj temi govorili su i Sandra Pocrnić Mlakar, psihologinja i novinarka, urednica u nakladi Profil, Ljubo Weiss kolumnist, novinarka Večernjeg lista Marija Lovrenc, psihijatrica prim.dr.Elvira Koić. U ime županijskog ogranaka HND-a, nazočne je pozdravio predsjednik Trpimir Markotić i pohvalio organizaciju susreta novinara i psihologa.

Opći zaključak nakon rasprave bio je da je okrugli stol uz predstavljanje zbornika bio koristan za obje strane, jer se dijalogom i zajedničkim radom psihologa i novinara može doći do etičnosti medija.