U Virovitici održan prvi hrvatski simpozij o kockanju

U Virovitici je 23.studenog 2007.g. održan Prvi hrvatski interdisciplinarni simpozij o patološkom kockanju. Osim hrvatskih psihijatara, psihologa, pedagoga, sociologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara i tehničara te predstavnika policije, pravosuđa, nevladinih udruga, državne uprave i lokalne samouprave na simpoziju su sudjelovali i stručnjaci iz Italije te Bosne i Hercegovine. Na simpoziju su danas podnesena 33 stručna izlaganja.Među ostalima o kockanju su  govorili doc. Veljko Đorđević,  prof.dr Vladimir Gruden, prof.dr Slavko Sakoman, doc.Zoran Zoričić, dr Herman Vukušić, dr Robert Torre, prof. Neven Hrvatić, doc. Eduard Pavlović iz KBC Rijeka, prim. Tija Žarković Palijan, dr Antun Kljenak, mr. Branka Lesjak, mr. Miroslav Venus, prof. Siniša Brlas, dr Corrado Villella, prim. Ljubomir Radovančević, prof. Ana Gregl, Hrvoje Vincetić iz Hrvatske Lutrije, sudci Željko Hrvatić, Katarina Petrović i Jasminka Lovretić, mr. Ema Gruber, prof. Vesna Šerepac, Dinka Ivčević, Boris Medved, mr. Daša Poredoš-Lavor, prof. Vahida Djedović, prof. Jasna Per-Kožnjak i prim. Elvira Koić.

kockanje

 

Simpozij su organizirali ženski Lions Club “Vereucha”, Hrvatski zavod za mentalno zdravlje, Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Opća bolnica Virovitica, Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitica i Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti, Hrvatsko društvo za medicinu stresa, zajedno s brojnim institucijama. Sponzori projekta bili su Hrvatska lutrija i Admiral International Casino, Pliva, Janssen-Cilag, Lilly, GlaxoSmithKline, Lundbeck, Flora-vtc,  Kio Orahovica, Viro Virovitica i Hotel Mozart.

Glavni nositelj i idejni pokretač simpozija Prim. Elivra Koić ističe

Sudjelovalo je oko 150 sudionika. Pozdravni govor održali su ministar Ivica Kirin, župan virovitičko-podravski dr Stjepan Feketić,
gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, prof.dr. Ljiljana Pačić-Turk, predsjednica Hrvatske psihološke komore,
dr Ana Feketić, ravnateljica Opće bolnice u Virovitici, Marija Teodorović predsjednica Lions Cluba Vereucha.

Posebno bih se htjela javno zahvaliti predsjednici Hrvatskog psihološkog društva – podružnica Virovitica, prof. Jasni Per-Kožnjak, predstavnicima Lutrije Hrvatske i Admiral Casina, medicinskim sestrama Odjela psihijatrije, Lionsicama i studenticama Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

psiholozi

Iz BiH su uz prof.Vahidu Djedović bili i ravnatelj Doma zdravlja Ključ dr Behzad Hođić i prof. Elma Hođić. 

Posebno ističem sudjelovanje Grozdane Cvitan, glavne urednice izdavačke kuće “AG Matoš”, prim.dr. Ante Gilića i supruge iz Zadra, dr. Renate Bek, ravnateljice Doma zdravlja zadarsko-kninske županije, prof. Andreje Russo iz Splita, kolega psihijatara iz Vinkovaca, Bjelovara, Koprivnice, Varaždina, Slavonskog Broda, NPB Popovača, PB Vrapče, psihologa iz Slatine i Virovitice, Zavoda u Turopolju, Zatvora u Zagrebu…

Važno je reći kako na ovaj skup niti jedan predavač nije bio pozvan, već su se svi prijavili zbog iskrenog interesa za ovu aktualnu temu. To nepozivanje predavača je  zapravo najveći prigovor koji je dobio Organizacijski odbor, no odaziv prijavljenih izlagača, mada je u pitanju jednodnevni simpozij, svjedoči kako je eto moguće i na ovaj način organizirati stručni rad.

Patološko kockanje je bolest, ali još uvijek nemamo epidemioloških podataka o broju bolesnih. Međutim, svakodnevno bilježimo sve veći i veći broj osoba koji dolaze na liječenje zbog problema s kockanjem. Oni imaju problema u društvu i obitelji, mnogi su zapali u velike novčane dugove, neki su se pokušali ubiti, a u Hrvatskoj već bilježimo i prva ubojstva vezana uz kockarske dugove», kaže dr Veljko Đorđević, psihijatar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje.
“Je li kockanje patološko ili zdravo, više ovisi o percepciji osobe koje kocka nego o vrijednostima srednje klase po kojoj je to loša navika. Legalizirani oblici kockanja društvu donose profit, koji se može upotrijebiti u korisne svrhe, a ilegalni oblici su inkriminirani i progonjeni», objašnjeno je naglašavajući kako patološki kockari osim socijalnih problema imaju i ozbiljne zdravstvene probleme pa se obiteljskim liječnicima žale na insomniju, gastrointestinalne probleme, visoki krvi tlak, glavobolju, psihološke probleme i depresiju.
Osobe s patološkim kockanjem javljaju se na liječenje uglavnom u kasnim fazama, u razvijenom poremećaju. Tada već imaju financijskih poteškoća, problema na radnom mjestu i u obitelji te problema sa zakonom. “Patološko kockanje se prije sveg mora rješavati u okviru obitelji i šire društvene zajednice u kojoj osoba živi. Ako fenomen igara na sreću, kockanja, klađenja i lake zarade na začetku ne uspijemo determinirati i otkriti do kraja te iznaći načine na koje ćemo ga rješavati jednostavno će eskalirati, a onda će biti kasno. Broj ovisnika o kocki u posljednjem se desetljeću širi, u porastu je i broj igračnica, automat klubova… Otvaranje novih kockarnice u našoj kulturi postaje društveni događaj, pa se s te točke gledišta stječe dojam da je kockanje gotovo poželjan oblik ponašanja. Kad se analizira “moć marketinga”, koji promiče sve vrste klađenja, igara na sreću, od TV igara do interneta, virtualnih kockarnica, želja za brzom zaradom, kockari i kockarnice nisu društveno negativno stigmatizirani.Budući da u našoj sredini nema epidemioloških podataka niti recentnih stručnih studija o patološkom kockanju, željeli smo pokrenuti znanstvenu zajednicu na početna istraživanja, pa vjerujem da će ovaj skup poticajno djelovati na mnoge stručnjake”, kaže dr Đorđević.

kockanjefoto-(6)

Obitelji osoba oboljelih od patološkog kockanja trebaju podršku koja im se može i praktično ukazati organiziranjem udruge za pomoć i samopomoć pa se nameće  potreba osnivanja mreža udruga, sličnih udrugama liječenih ovisnika, neki  su od zaključaka virovitičkog simpozija.