Deseti Europski kongres psihologa u Pragu

U periodu od 3.- 6. 07. 2007. u Pragu je održan  X europski kongres psihologa na kojem je bila nazočna i  prof. psih. Jasna Per Kožnjak, predsjednica društva psihologa VPŽ . Prije dvadeset godina na Karlovom univerzitetu u Pragu primila je diplomu o završenom studiju. Točnije diplomirala je u prosincu 1986.  godine da bi upisala poslijediplomski studij koji također uspješno završila i stekla titulu PhDr (doctor filosofie)1997. godine

Nije bilo dvojbe o sudjelovanju na  kongresu psihologa  jer Prag je moj grad, grad  u kojem sam provela divne  studentske dane, najljepše dane svoje mladosti upoznavajući se sa mladima iz cijelog svijeta koji su došli studirati i stjecati nova znanja. Prošlo ljeto sam imala sreću sresti se  u Pragu sa svojom najboljom prijateljicom iz Nikarague. Bio je to vrlo dirljiv susret nakon 19 godina. Bile smo presretne kada smo se ponovno susrele a još sretnije kada smo shvatile da  smo opet pronašle u sebi  one studentice  koje su dijelile sve lijepo i manje lijepo daleko od roditeljskog doma.

Na kongresu se svaka zemlja sudionica predstavila  u obliku poster prezentacije sa poviješću i stvaranjem psihologije u svojoj zemlji.

Hrvatska je isto tako predstavila stvaranje svoje psihologije. Skupina autora Kolesarić, Matešić, Pavlina opisali su povijest hrvatske psihologije.

Posebnost ovog kongresa za našu zemlju bila je u tome što je Hrvatska ponovno primljena u članice EFP ( europsko udruženje psihologa).

Prijavljeno je preko dvadeset radova iz Hrvatske u obliku postera, radionica i usmenog izlaganja iz raznih područja djelovanja.

Kongresu su bili nazočni mnogi psiholozi a neke od njih ću i spomenuti  predsjednik HPD Hrvoje Gligora, najuspješniji dvojac pozitivne psihologije  u Hrvata Majda Rijavec i Dubravka Miljković, voditeljica katedre sportske psihologije na kineziološkog fakulteta u zagrebu  Ksenija Bosnar, Krunoslav Matešić i  mnogi drugi.