Retrospektiva proteklih Tjedana psihologije

Uloga psihologa u zajednici te nedovoljna iskorištenost svih potencijala koje psihologija može ponuditi građanima, već pet godina su odrednice Tjedna psihologije, koji se uspješno organizira u sklopu obilježavanja godišnjice osnivanja Hrvatskog psihološkog društva.

Organiziranjem niza radionica, seminara i savjetovanja diljem cijele Hrvatske, stručnjaci s područja psihologije pokušavaju ukazati na značaj primjene psihologije u svakodnevnom životu.

Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije, osnovano je 1998. godine, ali je nakon osam godina njegov rad stagnirao, da bi se 2006. obnovio te se u njemu okupili psiholozi s cijelog područja županije. Iako broji svega 19 članova, postignuti su značajni rezultate na individualnom i strukovnom području, što pokazuju i visoka društvena priznanja i priznanja struke koja su proteklih godina primili naši psiholozi. To su: Zlatni grb i Povelja Filozofskog fakulteta iz Zagreba, Psihologijsku nagradu Ramiro Bujas za životno djelo te Zlatna plaketa Grb Grada Virovitice za životno djelo (Vladimir Kolesarić) te priznanja Marulić Fiat – psychologia (Martin Lovretić ,Jasna Per-Kožnjak )

Psiholozi i psihologinje Društva psihologa VPŽ i njihovi pozvani gosti predstavljaju psihologijsku struku na najbolji mogući način, nastojeći približiti psihologiju najširem krugu građana i mogućnosti primjene psiholoških spoznaja u lokalnoj zajednici. Tijekom pet Tjedna psihologije ukupno je održano preko 80 aktivnosti. Posebnost je pet promocija knjiga različitih autora.To su bile knjige: Mirjana Krizmanić: Tkanje života i Život s različitima, Elvira Koić: Pitali ste psihijatra, Gordana Buljan Flander: Moji roditelji se razvode, Jasna Per Kožnjak i Martin Lovretić: Bilten DPVPŽ . Zatim pet pozvanih predavanja, 23 radionice na razne teme ,13 predavanja članova društva, sedam radio emisija, dvije izložbe knjiga iz područja psihologije, izložba umjetničkih satova inspiriranih grčkim slovom „Psi“ ((Ψ)  i brojne druge aktivnosti poput telefonskih savjetovanja, okruglih stolova, kreativnih radionica…

Kroz javna predavanja posjetitelji su imali priliku informirati se o zanimljivim detaljima iz psihologijske znanosti, a kroz razgovore i rasprave s organizatorima događanja dobiti odgovore na pitanja iz raznih područja primijenjene psihologije. Uglavnom su to bila pitanja vezana uz razvoj komunikacijskih sposobnosti, ljubav i seksualnost, posao i razvoj potencijala, prevenciju stresa odgoj djece i slična.

Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije nastoji slijediti cilj koji Hrvatsko psihološko društvo uvijek naglašava – predstaviti psihologiju kao struku široke primjene u svakodnevnoj praksi, koja uključuje raznovrstan profil ljudi, a nikako samo izolirane skupine.

Jasna Per Kožnjak, predsjednica Društva psihologa VPŽ