Predavanje Uspješno starenje

16. listopada 2012. psihologinja prof. Jasna Per – Kožnjak održala je uvodno predavanje Uspješno starenje na temu Mjeseca hrvatske knjige koja je posvećena trećoj životnoj dobi.http://psiholozi-vpz.hr/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifNa sažet i pregledan način prikazala je što  znači ostarjeti, i kako se nositi sa promjenama koje starost nosi sa sobom.

Od rođenja, kroz različite životne faze, uz razvojne zadatke koji nam se postavljaju često nailazimo na koncept uspjeha: uspješan učenik, uspješna studentica, uspješan poslovni čovjek, uspješan roditelj i nakon svega – zar još i uspješan starac? Što je uspjeh?  Moramo li u svakoj životnoj fazi biti uspješni i što ako nismo? Može li osoba ako je u nekoj životnoj fazi bila neuspješna ipak uspješno starjeti?  I ako to želimo kako da postanemo uspješni? Uspješno starenje znači : Prilagoditi sliku o sebi i svojim mogućnostima i ograničenjima. Prihvatiti sebe. Očuvati osjećaj osobne vrijednosti i kontinuiteta. Kao i inače, bili smo svjedoci odlične interpretacije i stručnosti ali na jedan lijep i ležeran način.

Na koncu predavanja svi zainteresirani mogli su kod članica iz Udruge dijabetičara Virovitica provjeriti  razinu šećera u krvi. Uz mudre misli o starenju koje su bile podijeljene na kraju, mogli su još  promišljati o navedenoj temi.