Tko rano rani, dvije sreće grabi

Povodom 17. tjedna psihologije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je četvrta po redu aktivnost za javnost, okrugli stol pod nazivom ”Tko rano rani, dvije sreće grabi”, na temu rane intervencije.

Na okruglom stolu koji je vodila klinička psihologinja Ivana Kostelac, sudjelovali su i gosti, koji su predstavili rad svoje ustanove i na koji način provode ranu intervenciju.

Psihologinja Jelka Predragović predstavila je usluge rane intervencije koje su dostupne u COOR Virovitica te objasnila na koji način se ondje provode dijagnostičke obrade, ali i timski i individualni tretmani za djecu od najranije pa do školske dobi, kao i savjetovanja roditelja. 

Rehabilitatorica Tamara Sadlovski ispred Obiteljskog centra Virovitica naglasila je važnost savjetodavnog rada s roditeljima, što je i njezina primarna uloga rehabilitatora u Obiteljskom centru – pomoći roditeljima  na koji način u obiteljskom okruženju što više potaknuti razvoj djeteta ili ublažiti neke od teškoća koje ima.

Logopedica Iva Vuga je govorila o ulozi logopeda u ranoj intervenciji, važnosti igre u najranijoj dobi, kao i izazovima s kojima se susreće u svojoj ambulanti.

Dragica Smiljanec, socijalna radnica zaposlena u Zavodu za vještačenja gostima je iznijela osnovne informacija o socijalnim pravima roditelja i djece te rekla nešto više informacija o novom Inkluzivnom dodatku.

Na okruglom stolu govorilo se i važnosti uključenosti roditelja u uobičajene aktivnosti djeteta, osobito igru, kao i štetnosti prekomjernog korištenja ekrana na cjelokupan razvoj djeteta.

Okrugli stol je završen uz nekoliko komentara i pitanja gostiju iz knjižnice, sa zaključkom da je obiteljsko okruženje temelj poticanja razvoja djeteta, a međusobna suradnja stručnjaka, roditelja, kao i drugih osoba iz djetetove svakodnevne okoline (šira obitelj, odgajatelji) su ono što uz rehabilitacjske tretmane zasigurno može pomoći u dodatnom rastu i razvoju svakog djeteta, a osobito djece sa teškoćama.