Majka-kći: različite perspektive odnosa

U okviru 12. Tjedna psihologije u Knjižnici je u subotu, 23. veljače 2019. godine održano predavanje uz radionicu Majka-kći: različite perspektive odnosa. Voditeljice su bile Neva Ljuština, mag.psych. i Vesna Rusijan Ljuština, prof.psih. Na početku radionice naša sugrađanka, inače bečka studentica Lucija Rako obogatila je večer svojim virtuoznim izvedbama na klasičnoj gitari.

U predavanju voditeljice su istaknule kako je odnos majke i kćeri jedan od najdinamičnijih, najdugotrajnijih i najintenzivnijih povezanosti. Taj odnos ima svoje uspone i padove i on se mijenja tijekom vremena. Važno je odnos ne prekidati. Promatrajući kćeri i majke, psiholozi ukazuju da su njihovi odnosi raznoliki, jedinstveni, i svaki na svoj način, sadržajni i osebujni. Uloga majke je veoma važna, te ukoliko iz nekog razloga ona ne može biti prisutna u ranim godinama svojeg djeteta, dobro je za dijete naći „sigurno krilo“, pouzdanu osobu koja će moći i htjeti prenijeti pažnju, nježnost i ljubav tom djetetu.

Sudionice radionice aktivno su sudjelovale u radionici, bilo da su u ulozi kćeri ili majke. Bilo je dobro za vidjeti prisutne majke sa kćerima ili tri generacije žena: kćer, majka, baka. Bila je to „najženstvenija“ večer u Tjednu psihologije! (www.knjiznicavirovitica.hr)