23. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA: PSIHOLOGIJA STARENJA – POGLED U BUDUĆNOST

U Šibeniku je, u hotelu Solaris, od 04.-07. održana 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa. Glavna tema Konferencije bila je „Psihologija starenja – pogled u budućnost“. Izvršni organizator Konferencije bilo je Društvo psihologa Split, a predsjednica Programskog odbora bila je prof. dr. sc. Jasmina Despot Lučanin, koja se već duže vrijeme bavi istraživanjima u području psihologije starenja.

Konferenciji je prisustvovalo između 500 i 600 sudionika, a rad Konferencije odvijao se u različitim oblicima: usmenim priopćenjima, simpozijima, okruglim stolovima, radionicama, stručnim domjencima, sastancima stručnih sekcija, predstavljanjima knjiga, prikazima postera. Dominirale su, dakako, teme vezane uz psihologiju starenja, ali, kao i na svakoj Konferenciji, bilo je izlaganja koja nisu izravno vezana za glavnu temu Konferencije.

Prilikom otvaranja Konferencije prof. dr. sc. Mirjana Nazor, psihologinja iz Splita održala je izvrsno predavanje s naslovom „Subjektivno starenje: starenje – kriza ili prilika“. Prisutan auditorij bio je oduševljen njezinim predavanjem.

Osim ovog bilo je još četiri pozvana predavanja. Dieter Ferring iz Njemačke: „’Melodije života’ – starija dob ispunjenog života“; Lars Nyberg iz Luksemburga: „Održavanje mozga – ključ očuvanja pamćenja i kognicije u starijoj dobi“; Ninoslav Mimica iz Hrvatske: „Važnost suradnje psihijatra i psihologa u ostvarivanju pravovremene dijagnostike i skrbi kod osoba s demencijom“; Eva Bolceková iz Češke: „Kognitivni skrining starijih osoba: dobre strane nasuprot kontroverzija“.

Od mnoštva naslova spomenut ćemo još samo simpozije „Kvaliteta života starijih ljudi“; „Objektivni i subjektivni pokazatelji zdravlja u populaciji starijih osoba“; „Neke odrednice uspješnog starenja“; „Međugeneracijski odnosi u obiteljima: unuci, djeca, roditelji, bake i djedovi“ te okrugle stolove „Psiholog u službi starijih“ i „Savjetovanje starijih osoba“.

Konferenciji je prisutvovala predsjednica DPVPŽ Jasna Per Kožnjak, drugi dopredsjednik Vladimir Kolesarić i Blanka Pukl. Zajedno smo sudjelovali u radu okruglog stola „Tjedan psihologije u Hrvatskoj – projekt koji raste i traži analizu i raspravu“ kojega je vodio presdjednik DPH Josip Lopižić, zatim u okruglom stolu „Povijest hrvatske psihologije: brinemo li se dovoljno?“ kojega je vodio Vladimir Kolesarić te u radu stručne rasprave „Psihologijska obrada vozača starije životne dobi“ koju je vodila Vlatka Jurcan-Gawlik. Jasna Per Kožnjak, zajedno s Ljiljanom Matošević I Melitom Schmitz, imale su poster prezentaciju s naslovom „Glazbene preferencije i ponašanja učenika srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji“.

V. Kolesarić je, kao počasni predsjednik Konferencije, prilikom otvaranja održao pozdravni govor i otvorio Konferenciju.

24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa 2015. godine održat će se u Opatiji, a glavna tema Konferencije je „Psihologija u prevenciji i očuvanju zdravlja“.

Pogledajte galeriju.